Programlarımız

Dil ve Konuşma Bozukluğu Destek Eğitim Programı

Dil ve konuşma bozukluğu gün geçtikçe artan problemler arasında yerini almaya başladı. Dil de yaşanan ve konuşmayı etkileyen nedenlerden ötürü birçok kişi telaffuz ve iletişim güçlüğü çekmektedir.

Dil ve konuşma bozuklukları farklı sebeplerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Bozukluğa tedavi edilmeden önce nedeni belirlenmeli ve ona göre tedaviye başlanmalıdır.

Dil ve konuşma bozuklukları şu şekildedir;

Afazi

Kekemelik- Akıcılık

Yarık Dudak ve Damak

Motor Konuşma Bozukluğu

Ses Bozuklukları

Dil ve Konuşma Bozukluğu Nedenleri

Her dil ve konuşma bozukluğu kendi içerisinde farklı nedenlere ayrılmaktadır. Tanı konulduktan sonra tedavi edilmelidir. Sırasıyla dil ve konuşma bozukluğu nedenleri ve tedavileri şu şekildedir.

Afazi

Kazanılmış dil bozukluklarından biri olan afazi beynin dil alanında yaşanan hasarlar sonucu meydana gelmektedir. Kişi eğer travma geçirdiyse ya da inme, beyin enfeksiyonu, tümörü ile karşılaştıysa afazi olması mümkündür.

Beyin bu şekilde hasar aldığı takdirde işitmede, akıcı konuşmada, anlamada, okumada ve diğer olması gereken normal durumlarda başarılı olamamaktadır. Bu becerilerinde kayıp yaşamakta ya da tamamen unutmaktadır. Her yaş grubunda afazi görülebilmektedir ancak yoğun olarak orta yaş grubu ve ileriki yaş gruplarında daha fazla gözlemlenmektedir.

Afazi belirtileri kısa baş dönmeleri, konuşmada problemler ve mental problemler olarak kendini göstermektedir. Bunun haricinde işitmede kayıp, ani baş dönmeleri  ve vücutta uyuşmalarda gözlenebilmektedir.

İki tür afazi mevcuttur bunlardan biri akıcı afazi diğeri ise tutuk afazidir. Anlama problemi olan bireylerde genellikle akıcı afazi bulunmaktadır. Uzun anlamsız cümleler kurmaktadırlar ancak bunu yaptıklarının bilincinde değildirler. Tutuk afazide ise konuşma problemleri kendini göstermektedir. Birey daha iyi işitmekte ve problemlerinin farkına varmaktadır. Afazi olan bireyler dil ve konuşma terapistine yönlendirilmeli ve gerekli eğitimi almalıdır. 

Kekemelik Akıcılık

Dil ve konuşma bozukluğu türlerinden biri olan kekemelik sıkça rastlanan bir rahatsızlıktır. Bir tür akıcılık bozukluğudur. Kekemeliğin en belirgi özellikleri seste ve hecede gözlenen tekrarlar ve uzatmalardır. Kendini çok fark ettirecek şekilde tekrar ve uzatma gözlemlenebilir. 

Onun haricinde konuşma esnasında kesintiler ve fiziksel refleksler ön plana çıkmaktadır. Kekeleyen birey sık sık göz kırpabilir ya da gözlerini büyütebilir. Başını geri atabilir ve sıklıkla sallanabilir. Kekeleme genel olarak okul öncesi yaş grubunda gözlemlenmekte ve tedavi ile kaybolabilmektedir.

Kekemeliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak genetik ve çevresel faktörlerin etkili olacağı düşünülmektedir. Kekemeliğin ana nedeni psikolojik değildir bu durumu tetikleyip, sıklaştırabilir. Tedavi etmek için dil terapistleri ile görüşülmeli ve bir tedavi planı çizilmelidir.

Dudak Damak Yarıklığı

Dudak damak yarıklığı doğuştan gelen bir tür problemdir ve tedavisi mümkündür. Bazen iki kusur birlikte gözlenirken bazen de sadece dudak ya da sadece damakta problem olabilmektedir. Bu konuşma bozukluğu genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkabilmektedir.

 Kritik dönem geçmeden önce ilk olarak ameliyat yapılmalı ve yarıklar kapatılmalıdır. Tedavi bebek doğar doğmaz başlamalıdır. Doğru beslenme ve iletişim becerileri uzmanlar tarafından ailelere anlatılmalıdır. Başka ikincil problemlerde bu çocuklarda gözlenir. İşitme bu problemlerden biridir. Bunun için KBB uzmanlarından ve diğer uzmanlardan da yardım alınmalıdır. Aşamalar doğru ve düzenli bir biçimde uygulanmalıdır.

Motor Konuşma Bozukluğu

Dil ve konuşma bozukluğu türlerinden biri olan motor konuşma bozukluğu diğer ismi ile dizartri’dir. Sinir sistemlerinde yaşanan hasarlar sonucunda ortaya çıkan kas kontrolünde bozukluk ya da anormallik durumudur. 

Çevresel faktörler oldukça etkilidir ve her yaş grubunda görülmesi mümkündür. Dizarti doğuştan ve sonradan olabilmektedir. Tedavide amaç kulağa çarpan bozuklukları düzeltip normal bir iletişim akışı sağlamaktır.

Ses Bozuklukları

Seste bulunması gereken temel özellikler vardır. Bu temel özellikler kişilerde bulunmazsa ses bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Sesin şiddeti, akıcılığı, tonu ve kalitesi kişinin yaşına uygun bir şekilde olmalıdır. Ses bozukluğunu gidermek için sesin doğru kullanılabilir olması gerekir. Sesi bağırarak, kötü kullanarak, toza ve dumana maruz kalarak kullanmak ses bozukluğuna sebep olacaktır. Bu hasaları engellemek için doğru bir terapist ile görüşmek gereklidir.

Dil ve Konuşma Bozukluğu Tanı

Dil ve konuşma bozukluğu tanısı uzmanlarımız tarafından konulmakta ve tedaviye başlanmaktadır. Sitemizden ve diğer iletişim hatlarımızdan bize ulaşarak gerekli olan tüm bilgileri almanız mümkündür. Uzman kadromuz ve çalışma ekibiz ile merak ettiğiniz tüm dil ve konuşma bozuklukları ile ilgili sorularınızın cevapları size bizler tarafından verilmektedir.

Author

TheAvenqer

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir