
Özel öğrenme güçlüğü diğer ismiyle disleksi normal zekaya sahip ya da normal zekanın üstünde olan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Tamamen nörolojik bir hastalık olduğunu söylemek doğru değildir. Birkaç etmen çocukların öğrenme güçlüğü yaşamasına neden olabilmektedir.
Disleksi olan çocuklar, kendi akranlarıyla kıyaslandıkları zaman bazı işlevsel özelliklerinde onlardan daha geri planda olmaktadırlar. Anlama ve düşünme becerileri düşüktür. Kendilerini ifade etmekte zorlanırlar ve bunu fark ettikleri zaman hızlı bir motivasyon kaybı yaşarlar.
Bu bozukluk kişinin hayatı boyunca devam eder. Tamamen sıfırlanma neredeyse imkansızdır. Doğum ile başlayan bu süreç eğer eğitim ile desteklenmezse daha kötü sonuçları beraberinde getirebilmektedir.
Özel öğrenme güçlüğüne sebep olan 3 etmen bulunmaktadır. Bu etmenler şunlardır;
Yaşanmış olan beyin hasarı ve ani şoklar
- Genetik faktörler
- Nörolojik bozukluklar
- Özel Öğrenme Güçlüğü Belirtileri
Özel Öğrenme Güçlüğü Belirtileri
Özel öğrenme güçlüğü belirtileri çocuk üzerinde kendini çok net bir biçimde göstermektedir. Özel öğrenme güçlüğü olan bireyler kendi yaş gruplarında olması gereken birçok bilişsel, dil ve sosyal gelişimden uzaktır. Normalde yapması gereken birçok durumu anlamlandırmakta güçlük çekerler.
Belirtiler sizi bu bozukluğa yönlendiriyorsa muhakkak eğitime başlanması gereklidir. Erken tanı birçok gecikmenin ve olumsuzların önüne geçecektir. Kritik dönemler aşılmadan bazı becerilerin kazanılması çocuğun akademik hayatı için de önem arz etmektedir.
Özel öğrenme güçlüğü belirtileri şu şekildedir;
- Kendini ifade etmekte zorlanırlar. Uygun kelimeyi bulamazlar ve cümle kuramazlar. Kurdukları cümleler devrik ya da anlamsız olabilir.
- Akranlarından daha geç iletişim kurmaya başlarlar. Kelime kapasiteleri yaş gruplarına göre daha düşüktür. Uygun kelimeyi uygun nesne için kullanmakta zorlanırlar ya da bulamazlar.
- Plan yapmayı ve planlı hareket etmeyi sevmezler. Anlık ve hızlı kararlar almakla birlikte onları hemen uygulamak isterler. Gösterdikleri davranışların birçoğunu düşünmeden yaparlar.
- Dikkat seviyeleri ve koordinasyonları oldukça düşüktür. Bisiklet sürmekte, top oyunları oynamakta ve takip gerektiren olaylara dahil olmakta zorlanırlar. Bir şeye uzun süre dikkatlerini veremezler ve anında bir olaya odaklanamazlar.
- Temel kavramları, basit geometrik şekilleri, renkleri, sayıları ve harfleri öğrenme konusunda olağan bir çaba harcarlar. Bunları öğrenirken zorlanırlar ve çoğunu kısa sürede geri unuturlar.
- Sosyal anlamda iletişimi başlatamazlar, sürdüremezler ve bir akran grubuna dahil olamazlar. Yalnız takılmayı ve topluluk içine girmemeyi tercih ederler. Birini dinlerken odaklanmazlar ve söylediklerinin çoğunu anlamazlar.
- El tercihlerine karar vermekte zorlanırlar. Bu yüzden yazı yazma, kalem tutma gibi işlevleri de geç başlar. Hatalı kalem tutarlar.
Özel Öğrenme Güçlüğü Tanı Süresi
Özel öğrenme güçlüğü diğer adıyla disleksi çocukta görülen bir tür farklılıktır. Bu yüzden çocuğa hasta muamelesi yapmak oldukça yanlıştır. Çocuğun farklılıklarının farkına vararak bu durumu eğitim ile düzeltme yoluna gidilmelidir. Bu durum ilaç ile tedavi edilmemektedir.
Genellikle doğumdan itibaren olan bu problem bazen çevresel etmenler ile de ortaya çıkabilmektedir. İlk aşama erken tanı olmalıdır. Kurumumuzda yer alan uzman çalışma kadromuz ile çocuğunuz değerlendirmekte ve farklılıkları belirlenmektedir.
Doğru tanı ve eğitim ile neredeyse sıfıra yakın farklılık elde edilmekte ve birçok yönden çocuğunuz geliştirilmektedir. Bu süreci uygun materyaller ve sınıf ortamımız desteklemektedir. Bizimle istediğiniz zaman iletişime geçerek daha detaylı bilgiler alabilirsiniz ve kurumumuzu ziyaret ederek çalışma koşullarımızı inceleyebilirsiniz. Özel öğrenme güçlüğünü yenmek her çocuğun hakkı olduğu unutulmamalı ve bu yönden onlara gereken destek sağlanmalıdır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Eğitim Süreci
Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların başarısızlıklarından dolayı öz güvenleri çok hızlı düşer. Sosyallikten ve iletişim kurmaktan kaçınabilirler. Onlarla iletişim kurmaya çalışırken oldukça hassas davranılmalı ve sabırlı olunmalıdır. İlk başlarda onları eleştirmeden, fikirlerine saygı duyularak dinlemelidirler.
Özel öğrenme güçlüğü eğitimi uzman kişiler tarafından verilmelidir. Evde verilen eğitim bu çocuklar için yeterli olmayacaktır. Birebir ilgilenilmeli ve eksik olduğu noktalar üzerinde durulmalıdır. Özel eğitim almak hem çocuğun bireysel yaşamına hem de akademik hayatına büyük katkı sağlayacaktır.
Eğitimler bireysel şekilde ve grup eğitimi şeklinde verilmektedir. Bunun amacı bilişsel, dil ve sosyal gelişimlerini aynı anda destekleyebilmektir. 5 duyu organına hitap etmekle birlikte mental yönden de birçok uyaran çocuğa gönderilmekte ve çocuk her alanda aktif bir hale getirilmektedir.